LRF Nedir? LRF mi Yoksa Spin mi?

25-07-2024 01:39
LRF Nedir? LRF mi Yoksa Spin mi?

Sevgili dostlar selamlar, 10-12 yıldır spin yani at-çek avlanma disiplinin içerisindeki bir olta balıkçısı olsam da sanırım 6-8 senedir bu işi sadece hafif takım avcılığı diyebileceğimiz LRF ekipmanlarım ile yapıyorum diyebilirim. Neden mi? Çünkü avlandığım mera itibariyle spin avcılığı neredeyse bitmiş durumda. Bunun temel sebebi İskenderun körfezinde avlanıyor olmamız ve körfezin neredeyse tamamının fabrikalarla, limanlarla veya ticari iskelelerle çevrili olması.

Büyük balık diye nitelendireceğimiz avcı balıklar bu yasak bölgelerde rahatlıkla yemlik balık avlayabildiği için kıyılara pek inmiyor. Bu durumda bizlerde zaten kısıtlı yapabildiğimiz avlarımızı saatlerce yorucu bir şekilde spin avcılığı yaparak geçiremiyoruz. Bunun yerine daha hafif takımlarla hedef balığın daha çok olduğu LRF yöntemi ile avlanmayı tercih ettik!

Peki LRF ne demek?

Ülkemizin son yıllarda en çok tercih edilen avlanma disiplini olan LRF teriminin hem kelime anlamını hemde olta balıkçılığı adına ne anlam ifade ettiğini birlikte öğrenelim.

Light Rock Fishing olarak bilinen LRF avlanma disiplinini Türkçe'ye çevirecek olursak "Hafif Taş Balıkçılığı" diye nitelendirebiliriz. Yani adından da anlayacağınız üzere taş balıklarını hedef alan bir avlanma disiplini. Taş balıkları grubunu tekrar etmemiz gerekirse: çupra, sargoz, orfoz, grida, lahoz, melanur, levrek gibi türler diyebiliriz.

LRF ile ne tutulur?

LRF'de ana hedef yukarda saydığımız taş balıkları olsa da avlanılan dönem ve bölgeye bağlı olarak her türlü balığa hitap edebileceğinizi unutmayın. Zira kıyı avlarında bilinmesi gereken en önemli şey kullandığınız yemlerin aslında bir yemlik balığı taklit ediyor olmasıdır. Meranızda o sırada bulunacak olan bir avcı balık hiç beklemediğiniz bir anda oltanızı ziyaret edebilir. Kısacası LRF ile ne tutulur sorusunun cevabı tüm avcı balıklardır.

LRF ile kaç kilo balık çekilir?

Bu aslında LRF disiplini ile tamamen ters bir soru olsa da sıklıkla yeni başlayanlardan duyduğumuz için cevaplamak istedim. At çek yapılan avlanma şekillerinde hiçbir zaman balığı kamış ile kaldırmanızı önermiyoruz. LRF'de zaten ince takımlar kullanıldığı için özellikle buna dikkat etmeniz gerekiyor. Kaldı ki hiçbir kamış size çeker değer sağlamaz. Bu tamamen makinenizin gücüne ve ipinizin sağlamlığına bağlıdır. Doğru kalama ayarı ile makinenizin ve ipinizinde üzerinde balıkları kıyılamanız mümkündür.

LRF mi yoksa spin mi?

Olta balıkçılığına merak salmış, yeni başlayan veya başlamak isteyenlerin yine en çok sorduğu sorulardan bir taneside "LRF mi yoksa spin mi tercih etmeliyim?" oluyor. Bu satıları yazarken yukarda bahsettiğim şeyi iyi okumanızı rica ediyorum. Bulunuğumuz bölge itibariyle spin avcılığın artık neredeyse bittiği nokta da LRF yapmak çok daha keyifli ve verimli. Yani sizde bölgenizdeki hedef balıklara ve mera durumuna göre bu soruya aslında kendiniz cevap vermelisiniz. Bir de bu soruya cevap verirken "ufak balıklarla uğraşmak istemiyorum, vuracaksa büyük vursun" diyorsanız zaten spin harici bir alternatifiniz olmayacaktır. Fakat benim gibi sahile indiğinizde ister ailenizle ister arkadaşınızla gezinirken dahi olta atıp aksiyon yaşamak isterseniz kesinlikle bir LRF olta takımı edinmelisiniz.


LRF hangi aylarda ve günün hangi saatlerinde yapılır?

Ülkemiz genelinde suların ısınmasıyla birlikte LRF avlarının artış gösterdiği bilinir. Akdeniz ve Ege için bana göre yılın 10 ayı boyunca aktif şekilde avlar yapılabilir. Karadeniz ve Marmara için durumlar biraz farklı olabilse de hedef balıkların gözlenmesi gerekiyor. 

Avcı balıkların (dolunayın durumu, suyun yükseltisi, suyun düşmesi veya basınç göz önünde bulundurmadığımızda) genellikle gün sökerken ve ağırırken merayı ziyaret ettiği düşünülür. Bu ne demek oluyor? Sabah şafak sökmeden merada oluyoruz veya akşam gün batmadan merada oluyoruz. Verimi artırmak istiyorsanız benim gibi av saatlerinizi genelde sabah sularına göre ayarlamanızda fayda var.

Hangi LRF Kamışını tercih etmelisiniz?

Bölge bölge ayıracak olursak aslında marmara ve karadenizde xfast askiyona sahip Aji yani UL kamışlar, diğer bölgelerde ise Fast aksiyonlu L kamışlar tercihi daha doğru olacaktır.

Neden mi? Çünkü Akdeniz ve Ege özelinde su üstü yemler, silikon karidesler, jig yemler veya dalarlı maketlerin hepsine kullanım imkanı sağlayan kamışlardır. Marka modelden bağımsız olacak şekilde atar değerleri genellikle 1-12 gr, 1-15 gr, 3-12 gr, 3-15 gr gibi değerlerdir. Marmara ve Karadeniz'de ise bu değerler genellikle 1-3 gr, 0.2-3 gr, 1-5 gr, 0.5-5 gr, 1-7 gr gibi düşük değerlerdir çünkü genellikle kurtçuk silikonlar ve jighead ile avlar yapılır.

LRF konusunu genel hatlarıyla anladığımıza göre sitemizde bulunan Hazır Takımlar kategorimizden takımınızı bütçenize göre belirleyebilirsiniz.

Hepinize şimdiden rast gelsin.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.