Balık Avına Başlamak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
06-08-2024
08:40
Sevgili dostlar malum balık tutmak bu hayatta edinebileceğiniz en güzel hobilerden bir tanesi. Ülkemizin coğrafi konumunu da göz önünde bulundurursak hem denizlerle çevirili bir coğrafya hem de tatlı su ve barajlarda ötürü bu hobiye yatkınlık oldukça fazla imkan sağlanıyor. Gerek sosyal medyadan izlediğiniz avlar gerekse çevrenizden gördüğünüz üzere insanların oldukça keyif aldığı bir hobi. Peki sizde bu hobiye dahil olmak istiyor fakat nereden nasıl başlayacağınızı bilmiyor musunuz? İşte bu makale tam olarak buna cevap vermek için sizlerle..
Konuyu soru cevap olarak ele alacak olursak:
Avlanma yöntemlerini biliyor musunuz?
Balık avı bölgelere göre değişiklik gösterse de temel olarak 3 farklı şekilde konuyu ele alabiliriz. Spin (at-çek), Surf Casting (canlı yemlerle beklemeli) ve tekne avları şeklinde ana kategorilere ayırabiliriz. Bunlar kendi aralarında bölgelere ve kullanıcının isteğine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin spin (at-çek) avları LRF, Shore Jigging, Spin gibi kategorilere ayrılıyor. Konuyu hem kafa karıştırmaması adına hem de basite indirgemek için bunların detaylarına girmek yerine daha sade ve şahsi görüşlerle anlatacağım.
Spin avcılığa başlamak istersem bilmem gerekenler nedir?
Bu hobi benim için spor gibi olsun, sabah erken saatte kalkıp merada atış yaparak gezebilirim, hedefimde ise sadece büyük balıklar (levrek, lüfer, liça, baraküda, kuzu, palamut vb.) var ve ufaklarla uğraşmak istemiyorum, meramda zaten buna uygun diyorsanız Spin avcılığı sizin seçiminiz olmalıdır.
Spin avcılıkla alakalı ideal makine boyutu, ip-lider kalınlığı ve kamış atarları nedir derseniz ona da kısaca cevap vermiş olalım. Kamış boyu 240-270 cm, makine boyutu 3000-5000 arasında değişirken, ip kalınlıkları genelde 0.13mm ile 0.18mm arasında lider misina ise 0.30mm ile 0.40 mm arasın değişiklik gösterecektir. Hangi ilde hangi hedef balıklara göre av yapacaksanız bu değerler değişiklik gösteriyor. Bu konuda uzman ekibimizce sorularınıza yanıt alabilmek için tek yapmanız gereken sitemizde bulunan canlı destek üzerinden bize yazmak olacaktır. Unutmayın, doğru ekipman ve doğru zaman size balık sonucunu getirecektir.
Aji denildiğinde bilmeniz gereken 1-3 gr, 0-5 gr, 1-7 gr atar değerlerine sahip Ex-Fast aksiyonlu oldukça yumuşak ve esnek kamışlar ile kokulu silikon + jighead kombinli yemler ağırlıklı avlardır. Hedef balıklar genelde istavrit, mırmır, eşkina, levrek, perch, kasna gibi türlerdir.
LRF bana göre karşılığı ise hafif takım spin avcılığı 1-12 gr, 1-15 gr, 3-15 gr gibi FAST aksiyonlu biraz daha sert kamışlar ve bu aralıkta kullanabileceğiniz dalarlı maketler, su üstü maketler, silikon karidesler ve micro jig yemlerin tamamını kapsayan avlanma şeklidir. Hedef balıklar levrek, çupra, sargoz, melanur, zargana, tral, istavrit, lüfer, liça vb. avcı türlerin tamamıdır.
Peki ben Aji mi LRF mi takım yapmalıyım?
Bu hobiye yeni başlıyor ve Akdeniz yada Ege'de avlar yapıyorsanız tercihiniz LRF'den yana olmalıdır. Hem malzemelerin aşırı kırılgan olmaması açısından hem de bu bölgelerdeki balık popülasyonu açısından doğru tercih bu olacaktır. Yanlış anlaşılmasın. Bu bölgelerde Aji takımlarla av yapılmaz demiyorum. Sadece daha önce at çek tecrübesi olmayan yeni başlayacak kişiler için hem risk, hem de doğru tercih olmayacaktır diyorum.
Marmara'da veya Karadeniz'deyim bize ne öneriyorsun derseniz eğer hem bölgeniz hem de hedef balıklarınız doğrultusunda bakacak olursak Aji takımlarla avlanmanız daha doğru olacaktır. Popüler olan kokulu silikonlar ile yapılan avlardır.
Son olarak bahsetmek istediğim avlanma disiplini ise yemli avlar. Akşam gider kurulurum deniz kenarına, atarım oltamı, içerim çayımı, canlı yemlerle avlanabilirim ve yem tedariği benim için sıkıntı olmaz derseniz oldukça keyifli avlanma şekillerinden birisidir. Bölgeye göre verimi değişse de ülkemizin tamamında uygulanabilir bir avlanma şeklidir. Hedef balıklarda genellikle mırmır, çupra, sargoz, karagöz gibi türler vardır.
Tatlı suda avlanıyorum spin mi yoksa LRF mi tercih etmeliyim?
Geçenlerde birisi paylaştığım videoda "LRF takımı ile turna yakalanmaz kandırmayın milleti yazmıştı" gördüğümde üzüldüm. Evet turna büyük balık gibi değerlendirilebilir fakat LRF takımları basit ve kırılgan ekipmanlar değil. 3-5 kg balıklarla çok rahat mücadele edebiliyoruz. Yukarda bahsettiğim gibi uygun ve doğru ekipmanlarla bunlar mümkün. Turna özelinde spin takım yaptığınızda tatlı sularda bulunan diğer türler alabalık, kasna veya perch avlarında kullanacağınız yemleri kullanamıyorsunuz. O yüzden 1-15 gr, 1-20 gr, 3-15 gr veya 4-17 gr atar değerine sahip kamış barındıran bir LRF takımı alırsanız tüm bu tatlı su balıklarını hedef alabilirsiniz.
Balık avı hobisi başta karmaşık gibi görünse de zamanla edineceğiniz tecrübeler sayesinde çok daha basit ve verimli hal alacaktır. Meranızı, hedef balıklarınızı ve kullanacağınız yemleri doğru seçer ve doğru ekipman ile bu işe başlarsanız hobiden zevk alırsınız. Fiyatı uygun diye rast gele alınan ekipmanlar maalesef sizi başlarken hobiden soğutacaktır. Yanlış anlaşılmasın uygun fiyatlı doğru ekipman olmaz demiyorum. Sadece bir bilene danışmanızda fayda var diyorum. İster yemli ister maketle avlar yapın bu işin özü bu.
Balık Avı Hobisine Yeni Başlayacaklara Tavsiyelerim
Bizlerde sizler gibi başladık, hatta ben Spin avcılığa başladığımda LRF adına ülkemizde hiçbir ekipman yoktu diyebilirim. Tedarikçi firma sayısı, ürün sayısı hatta avcı sayısı şuan şimdinin belki de beş yüzde biri kadardı. İskenderun körfezinde avlanan birisi olarak yaklaşık 2-3 sene sadece spin avcılık denedim. Şartlar gereği mecburdum. Balığın şimdikinden çok fazla olduğu dönemde 3 sene de belki de 10 tane balık yakalayabildim. Bilgi veren, video çeken falan yok denecek kadar azdı. Hele de bölgemizde hiç yoktu.
Sonra hayatımıza LRF girdi. Daha hafif takımlar, daha ufak yemler ve artan hedef balıklar. Bölgemizde varlığını bildiğimiz çupra, sargoz, levrek, mırmır, gümüş, istavrit, tral, melanur gibi balıkları yakalayacağım sistemi bulmuştum. Micro jigler, dalarlı maketler, su üstü maketler ve silikon karidesler. Akdeniz'in güzel balıklarının tamamını yakalıyordum. Hayatımın son 10 senesinde spin avcılığı rafa kaldırmıştım. Hem bölgemizde artan limanlardan ötürü büyük balıklar kıyılamıyor hem de LRF'den son derece keyif alıyordum. En azından spinde 3 av üst üste boş dönüyorsam LRF'de boş dönmüyordum.
Herkesin bana göre imkanı olan herkesin bir spin bir lrf takımı olmalı. İmkanım yok bir tane seçme hakkım var derseniz LRF takımı yapın. Ülkemizde belirli bölgeler haricinde spin avcılığın pek bir ağırlığı kalmadı diyebiliriz.
Bölgemiz itibariyle kışın 2-3 ay spin, geriye kalan tüm aylarda LRF imkanımız var. Yeni başlayacak arkadaşlara bir nebze olsun anlatabildiysek ne mutlu bana, hepinize şimdiden rast gelsin!
Konuyu soru cevap olarak ele alacak olursak:
Avlanma yöntemlerini biliyor musunuz?
Balık avı bölgelere göre değişiklik gösterse de temel olarak 3 farklı şekilde konuyu ele alabiliriz. Spin (at-çek), Surf Casting (canlı yemlerle beklemeli) ve tekne avları şeklinde ana kategorilere ayırabiliriz. Bunlar kendi aralarında bölgelere ve kullanıcının isteğine göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin spin (at-çek) avları LRF, Shore Jigging, Spin gibi kategorilere ayrılıyor. Konuyu hem kafa karıştırmaması adına hem de basite indirgemek için bunların detaylarına girmek yerine daha sade ve şahsi görüşlerle anlatacağım.Spin avcılığa başlamak istersem bilmem gerekenler nedir?
Bu hobi benim için spor gibi olsun, sabah erken saatte kalkıp merada atış yaparak gezebilirim, hedefimde ise sadece büyük balıklar (levrek, lüfer, liça, baraküda, kuzu, palamut vb.) var ve ufaklarla uğraşmak istemiyorum, meramda zaten buna uygun diyorsanız Spin avcılığı sizin seçiminiz olmalıdır.Spin avcılıkla alakalı ideal makine boyutu, ip-lider kalınlığı ve kamış atarları nedir derseniz ona da kısaca cevap vermiş olalım. Kamış boyu 240-270 cm, makine boyutu 3000-5000 arasında değişirken, ip kalınlıkları genelde 0.13mm ile 0.18mm arasında lider misina ise 0.30mm ile 0.40 mm arasın değişiklik gösterecektir. Hangi ilde hangi hedef balıklara göre av yapacaksanız bu değerler değişiklik gösteriyor. Bu konuda uzman ekibimizce sorularınıza yanıt alabilmek için tek yapmanız gereken sitemizde bulunan canlı destek üzerinden bize yazmak olacaktır. Unutmayın, doğru ekipman ve doğru zaman size balık sonucunu getirecektir.
Milletin dilinde LRF, peki nedir bu?
İkinci bahsetmek istediğim avlanma yöntemi ise son zamanların en popüler avlanma disiplini olan LRF (Light Rock Fishing). Bu avlanma disiplini kendi arasında iki gruba ayrılıyor. Aji ve LRF diyebiliriz. Ben basite indirmeye çalıştıkça ve insanlara Aji ile LRF arasındaki farkı anlatmaya çalıştıkça değişik yorumlar ve saldırılara maruz kalabiliyoruz. Yine burada yazacağım satılarda aynı şekilde basitçe işin özünü sizlerle paylaşacağım.
Aji ile LRF arasındaki temel fark nedir?
Aji denildiğinde bilmeniz gereken 1-3 gr, 0-5 gr, 1-7 gr atar değerlerine sahip Ex-Fast aksiyonlu oldukça yumuşak ve esnek kamışlar ile kokulu silikon + jighead kombinli yemler ağırlıklı avlardır. Hedef balıklar genelde istavrit, mırmır, eşkina, levrek, perch, kasna gibi türlerdir.LRF bana göre karşılığı ise hafif takım spin avcılığı 1-12 gr, 1-15 gr, 3-15 gr gibi FAST aksiyonlu biraz daha sert kamışlar ve bu aralıkta kullanabileceğiniz dalarlı maketler, su üstü maketler, silikon karidesler ve micro jig yemlerin tamamını kapsayan avlanma şeklidir. Hedef balıklar levrek, çupra, sargoz, melanur, zargana, tral, istavrit, lüfer, liça vb. avcı türlerin tamamıdır.
Peki ben Aji mi LRF mi takım yapmalıyım?
Bu hobiye yeni başlıyor ve Akdeniz yada Ege'de avlar yapıyorsanız tercihiniz LRF'den yana olmalıdır. Hem malzemelerin aşırı kırılgan olmaması açısından hem de bu bölgelerdeki balık popülasyonu açısından doğru tercih bu olacaktır. Yanlış anlaşılmasın. Bu bölgelerde Aji takımlarla av yapılmaz demiyorum. Sadece daha önce at çek tecrübesi olmayan yeni başlayacak kişiler için hem risk, hem de doğru tercih olmayacaktır diyorum.Marmara'da veya Karadeniz'deyim bize ne öneriyorsun derseniz eğer hem bölgeniz hem de hedef balıklarınız doğrultusunda bakacak olursak Aji takımlarla avlanmanız daha doğru olacaktır. Popüler olan kokulu silikonlar ile yapılan avlardır.
Maket avcılığı bir kenara dursun, ben yemli avlanmak istersem?
Son olarak bahsetmek istediğim avlanma disiplini ise yemli avlar. Akşam gider kurulurum deniz kenarına, atarım oltamı, içerim çayımı, canlı yemlerle avlanabilirim ve yem tedariği benim için sıkıntı olmaz derseniz oldukça keyifli avlanma şekillerinden birisidir. Bölgeye göre verimi değişse de ülkemizin tamamında uygulanabilir bir avlanma şeklidir. Hedef balıklarda genellikle mırmır, çupra, sargoz, karagöz gibi türler vardır.Tatlı suda avlanıyorum spin mi yoksa LRF mi tercih etmeliyim?
Geçenlerde birisi paylaştığım videoda "LRF takımı ile turna yakalanmaz kandırmayın milleti yazmıştı" gördüğümde üzüldüm. Evet turna büyük balık gibi değerlendirilebilir fakat LRF takımları basit ve kırılgan ekipmanlar değil. 3-5 kg balıklarla çok rahat mücadele edebiliyoruz. Yukarda bahsettiğim gibi uygun ve doğru ekipmanlarla bunlar mümkün. Turna özelinde spin takım yaptığınızda tatlı sularda bulunan diğer türler alabalık, kasna veya perch avlarında kullanacağınız yemleri kullanamıyorsunuz. O yüzden 1-15 gr, 1-20 gr, 3-15 gr veya 4-17 gr atar değerine sahip kamış barındıran bir LRF takımı alırsanız tüm bu tatlı su balıklarını hedef alabilirsiniz.Bu arada özellikle yeni başlayacaklar hangi balıkta hangi maketi kullanmaları gerektiğini bilmeyebiliyor. Bunun için bir sayfa oluşturduk.
Konunun Özü
Balık avı hobisi başta karmaşık gibi görünse de zamanla edineceğiniz tecrübeler sayesinde çok daha basit ve verimli hal alacaktır. Meranızı, hedef balıklarınızı ve kullanacağınız yemleri doğru seçer ve doğru ekipman ile bu işe başlarsanız hobiden zevk alırsınız. Fiyatı uygun diye rast gele alınan ekipmanlar maalesef sizi başlarken hobiden soğutacaktır. Yanlış anlaşılmasın uygun fiyatlı doğru ekipman olmaz demiyorum. Sadece bir bilene danışmanızda fayda var diyorum. İster yemli ister maketle avlar yapın bu işin özü bu.Balık Avı Hobisine Yeni Başlayacaklara Tavsiyelerim
Bizlerde sizler gibi başladık, hatta ben Spin avcılığa başladığımda LRF adına ülkemizde hiçbir ekipman yoktu diyebilirim. Tedarikçi firma sayısı, ürün sayısı hatta avcı sayısı şuan şimdinin belki de beş yüzde biri kadardı. İskenderun körfezinde avlanan birisi olarak yaklaşık 2-3 sene sadece spin avcılık denedim. Şartlar gereği mecburdum. Balığın şimdikinden çok fazla olduğu dönemde 3 sene de belki de 10 tane balık yakalayabildim. Bilgi veren, video çeken falan yok denecek kadar azdı. Hele de bölgemizde hiç yoktu.Sonra hayatımıza LRF girdi. Daha hafif takımlar, daha ufak yemler ve artan hedef balıklar. Bölgemizde varlığını bildiğimiz çupra, sargoz, levrek, mırmır, gümüş, istavrit, tral, melanur gibi balıkları yakalayacağım sistemi bulmuştum. Micro jigler, dalarlı maketler, su üstü maketler ve silikon karidesler. Akdeniz'in güzel balıklarının tamamını yakalıyordum. Hayatımın son 10 senesinde spin avcılığı rafa kaldırmıştım. Hem bölgemizde artan limanlardan ötürü büyük balıklar kıyılamıyor hem de LRF'den son derece keyif alıyordum. En azından spinde 3 av üst üste boş dönüyorsam LRF'de boş dönmüyordum.
Herkesin bana göre imkanı olan herkesin bir spin bir lrf takımı olmalı. İmkanım yok bir tane seçme hakkım var derseniz LRF takımı yapın. Ülkemizde belirli bölgeler haricinde spin avcılığın pek bir ağırlığı kalmadı diyebiliriz.
Bölgemiz itibariyle kışın 2-3 ay spin, geriye kalan tüm aylarda LRF imkanımız var. Yeni başlayacak arkadaşlara bir nebze olsun anlatabildiysek ne mutlu bana, hepinize şimdiden rast gelsin!